Цените на недвижностите за време на пандемијата нагло пораснаа како во Македонија така и во Европа и целиот свет.  И додека некои веруваат дека допрва цените ќе одат нагоре, други сметаат дека мора да дојде крај на тој раст и дека наскоро нагло ќе почне да паѓаат.

Таквите полемики особено се покренаа по резултатите од пописот во Хрватска. Тие покажаа дека недвижности има се повеќе, а луѓе се помалку.

Хрватска од 2011 година загубила 396.360 жители и 81.603 домаќинства, а бројот на станбени единици е зголемен за повеќе од 100.000 единици.

Дали од ова може да се заклучи дека цените на недвижностите наскоро ќе почнат да паѓаат, бидејќи цените се зголемија во Хрватска и ЕУ?

Цените на недвижностите во Хрватска се зголемија за 9 отсто во третиот квартал од минатата година во споредба со 2020 година.

Ова е во согласност со просекот на ЕУ од 9,2 отсто и многу помалку од земјите во неа кои имаа рекорден висок раст на цените во тој период: Чешка со 22 отсто раст на цените, Литванија со 18,9, Естонија 17,3 и Холандија со недвижен имот. цените растат за 16,8 отсто.

Растот на цените на недвижностите е особено драматичен кога се гледа на долг рок од 2010 до 2021 година. Раст е забележан во 23 земји на ЕУ, а пад во четири, со најголем раст во Естонија (+ 141%), Унгарија (+ 118 %), Луксембург (+ 117%), Литванија (+ 106%) и Австрија (+ 104%). Пад е забележан во Грција (-28%), Италија (-12%), Кипар (-6%) и Шпанија (-0,5%).

Вкупниот раст на цените на недвижностите во целиот период во Хрватска е речиси 30 отсто, што е помалку од растот на ниво на ЕУ, кој изнесуваше 39 отсто, пишува Индекс.

До 2017 година цените паѓаа, по што нагло пораснаа

Но тој раст не е континуиран од година во година. Во Хрватска цените паѓаа секоја година од 2008 до 2016 година, а во 2017 и 2020 година силно растат. Најголем пад на цените, од дури 7,9 отсто, е забележан во 2009 година, а трендот на намалување продолжи до 2016 година.

Во таа година цените на недвижностите закрепнуваат со благ раст од два отсто, но следната година растот е 2,9%, во 2018 4,6%, во 2019 година 7,8% и во 2020 година 7%. Ова значи дека растот малку забави во 2020 година во споредба со 2019 година, но се чини дека повторно зајакна во 2021 година на рекордни 9%.

Тоа е многу повеќе од растот на приходите и платите, кои од 2017 година пораснаа во просек за помалку од 4% годишно. Јасно е дека недвижностите наеднаш поскапуваат во однос на платите, односно се потешко е да се купи недвижен имот со плата и со кредит.