Во средината на мај, Биткоинот изгледаше „стабилно“ на околу 60.000 УСД, а потоа започнаа многу оптимистички проценки за тоа како ќе заврши на 100 или 200 000 УСД до крајот на оваа година, а оние особено еуфоричните веќе ја имаа видено најпопуларната криптовалута на 1 милион долари!

Можеби, еден ден во иднина, но сигурно не овие денови бидејќи БТК паѓа доста драматично.

Откако накратко ја прекинаа линијата 40K повторно минатата недела, утрово се сруши на 32K и се чини дека линијата за поддршка од 30K ќе биде потешко да се „брани“.

Големиот пад по оние вртоглави 60К беше шок за многумина пред нешто повеќе од еден месец.

Овој пад, од друга страна, веќе не е премногу изненадувачки, бидејќи со денови се зборуваше дека БТК ќе се врати под 30K.

Ова сега на некој начин делува како „само-исполнувачко пророштво“ затоа што колку повеќе луѓе зборуваат за тоа, толку побрзо ваквото сценарио ќе се оствари.

Се разбира, главната тема сега е колку ќе падне.

Прогнози има многу.

Ајде да ги разгледаме оние дадени од оние кои релативно точно го предвидоа и растот во пролетта.

Еден од нив е Роберт Кијосаки кој сега предвидува дека БТК ќе достигне 24.000 УСД.

Зошто паѓа БТК?

Кинеските регулативи и ловот на нелегални „рудари“ се секако дел од приказната, но преголемата еуфорија на почетокот на оваа година неизбежно доведе до голема корекција.

Понатаму, делумното закрепнување од пандемијата исто така има ефект бидејќи се намалува потрагата по нови места за „заштеда на вишок пари“.

Јасно е дека сите други релевантни „алтернативни“ крипто-валути како Dogecoin, Cardano, Matic, Etherum и други паѓаат скоро во синхронизација со БТК.

Можеби уште повеќе, DOGE денес тргува со 0,25 УСД, што е најниска вредност во последниот месец.

Се чини дека летото може да биде „пазар на мечки“, а некои веќе предвидуваат дека ќе се чека зимата за „мечките да заспијат“ за има опоравување.

Се разбира, за многумина „хартиени раце“ ова ќе биде предолго чекање, и ако се појави поголема паника, од истата ќе имаат корист уште еднаш пред се, големите играчи кои се подготвуваат за „голем попуст“.