Владината мерка за недела-неработен ден ќе се преточи во законско решение и тоа во најскоро време, тоа е ветување што Владата го стави како приоритет во владината програма и истото ќе се оствари, соопштија од кабинетот на Заменик претседателот на Владата, задолжен за економски прашања, координација со економски сектори и инвестиции, Фатмир Битиќи.

Во соопштението се додава дека примената на законското решение ќе биде во согласност со сите социјални партнери, а ќе бидат земени во предвид сите фактори кои се дел од функционирањето на економијата во нашата држава, во тоа спаѓаат и веќе зацртаните планови за буџетирање на компаниите од приватниот сектор како и на институциите од јавниот сектор.

„ Работниците и работничките кои ќе работат кај работодавачите кои ќе функционираат и во недела ќе добиваат зголемен надоместок за работа во недела, што значи и дека буџетите на фирмите ќе претрпат измени, а за да не дојде до краткорочни промени во бројот на вработените поради зголемување на овие надоместоци кај работодавачите, сепак треба да се даде простор за реорганизација и планирање со стартен период од новата календарска година, т.е. 2022. Владата мора да ги земе предвид сите општествени фактори, како фактот дека во оваа календарска година се уште се справуваме со последиците предизвикани од Ковид кризата“ се вели во соопштението.

Исто така, се разгледуваат и предлозите на синдикатите каде се бараат одредени отстапки во валоризацијата на механизмот „работа во недела“ кои ќе бидат поповолни за работниците и работничките. Оттаму порачуваат дека само преку заеднички договор ќе се дојде до конечното решение, а тоа, како што се нагласува, ќе значи попродуктивна работна сила, фер валоризација на трудот на работничките и работниците и работодавачи кои веруваат во прогрес и развој.

 

makfax.com.mk