Белорусија ги ослободи од данок трансакциите со криптовалута

Целта на законодавството е отстранување на бирократијата која би можела потенцијално да пречи на имплементацијата на блокчејнот.

Претседателот на Белорусија Александар Лукашенко потпиша либерален закон кој сигнализира државна поддршка на блокчејни и криптовалути. Според новиот закон, сите трансакции и приходи од криптовалути се ослободени од плаќање данок за пет години.

Целта на законодавството е отстранување на бирократијата која би можела потенцијално да пречи на имплементацијата на блокчејнот и дава зелено светло за размена на криптовалути.

Покрај тоа, белорискиот „ХТП" – технолошки рај, кој го креираше Лукашенко во силот на Силиконската долина, ќе има привилегии да привлекува средства по пат на ICO и користи криптовалути при трансакцијата на населението.

Поврзани

Најнови вести

Коментари