Пратеничката на владејачката Народна партија на Австрија (ОВП) Ангела Баумгартнер предизвика бура од критики за нејзината изјава дека граѓаните само замислуваат поскапувања.

“Преовладува чувството дека повеќе не можеме ништо да си дозволиме само затоа што опозицијата не убедува во тоа со ширење омраза и создавање лоша атмосфера“, изјави Баумгартнер во австрискиот парламент.

Вака рече пратеничката зад претседателот на Собранието, иако инфлацијата во Австрија, од 11 отсто во октомври, е на ниво како што не била во последните 70 години, додека цените на храната и енергијата постојано растат, а голем број граѓани, според истражувањата на јавното мислење, запаѓаат во „енергетска сиромаштија“ затоа што веќе не можат да ги плаќаат сметките за струја и гас.

За пратеничката Баумгартнер сето тоа е имагинација, што предизвика гнев кај граѓаните кои бурно и многубројно реагираа на социјалните мрежи.

„Од сега да се чувствуваме богати и проблемот е решен“, е еден од предлозите на граѓаните на тврдењето на пратеникот на ОВП.

Фото: АФ