На германската индустрија за пијалоци и недостасува јаглерод диоксид. Ова ги загрозува производителите на пиво и минерална вода. Некои го намалуваат производството, а никој не очекува брзо закрепнување.

Генералниот директор на Здружението на германски пивари, Холгер Ајхел, развојот на настаните го нарекува крајно загрижувачки. Итно потребно во целата прехранбена индустрија за процесите на производство и пакување. Дури и во угостителството, неопходна е за пиво и други пијалоци од буриња за време на точењето.

Сепак, според проценките на Сојузното здружение на германската прехранбена индустрија, моментално се достапни само 30 до 40 отсто од вообичаените количини на испорачан CO2. И се повеќе компании во индустријата за пијалаци кои зависат од јаглерод диоксид мора значително да го ограничат своето производство. „Ова има драматични ефекти врз многу засегнати компании“, предупредува Ајхел.

Јаглеродната киселина се создава со реакција на јаглерод диоксид и вода. На пиварите првенствено им се потребни за „преднапрегање“ лименки, шишиња и буриња за пивото да не дојде во допир со воздухот за време на полнењето и да не се пени при полнењето. Многу пиварници произведуваат и безалкохолни пијалоци, за кои е потребна уште поголема карбонизација.

Последно, но не и најмалку важно, сериозни проблеми имаат и производителите на минерална вода. „На некои места, производството е веќе намалено“, вели Тобијас Биленштајн, портпарол на Германското здружение за снабдување со минерална вода. Многу производители моментално добиваат помалку CO2 отколку што нарачале. Ова се должи на индустријата за ѓубрива.

„Кога цените на гасот вртоглаво пораснаа, производителите на ѓубрива го намалија своето енергетско интензивно производство“, вели Биленштајн. „Нуспроизвод на производството е CO2“.

Значи, врската е: помалку ѓубриво е еднакво на помалку јаглерод диоксид е еднакво на помалку јаглеродна киселина, пренесува dpa.

Биленштајн објаснува дека отсекогаш постоеле фази со тесни грла од јаглерод диоксид во лето, кога се произведува помалку ѓубриво. Но, овој пат беше многу полошо. „Ако вака продолжи во следните неколку недели, ситуацијата ќе достигне кулминација“, предупредува портпаролот на здружението. Тогаш може да се очекува натамошен пад на производството.

Не може да се предвиди дали одредени производители ќе мора да го прекинат производството. „Но, ние сме крајно загрижени“, вели Биленштајн. „Никогаш досега не сме имале ваква ситуација“, вели Биленштајн.

Генералниот директор на Аугсбуршката пиварница Ригеле, Себастијан Прилер, вели дека ситуацијата значително се влошила од почетокот на летото.

„Исто така, претпоставуваме дека работите ќе се влошат наместо да се подобрат. Сè додека трошоците за енергија се високи или продолжуваат да растат, ќе има дополнителни недостиг. И ако пиварниците снема јаглеродна киселина, тие не можат да произведуваат“, вели Прилер.