700.000 затруени јајца од Холандија се дистрибуирани во Британија

Речиси 700.000 јајца од холандски фарми со застрашувачка контаминација се дистрибуирани во Велика Британија во споредба со претходната процена од 21.000, пренесува Би-би-би. Најновата бројка е издадена од Агенцијата за стандарди за храна на Велика Британија.

 

Aгенцијата вели дека новата бројка претставува 0,007 отсто од јајцата што се јадат во Велика Британија секоја година, па многу е веројатно дека постои ризик за јавното здравје.

Супермаркетите во Белгија, Холандија и Германија повлекоа милиони јајца од продажба. Белгиските рации се во регионите Кампеј и Западна Фландрија, објавија белгиските медиуми.

Наводно се пребаруваат хигиенски фирми кои го користат инсектицидот. „Фипронил" може да им наштети на луѓето и е забранет во производството на храна. Хемикалијата може да ги оштети бубрезите на луѓето, црниот дроб и тироидната жлезда. Се користи за да ги убие вошките и крлежите кај животните. Но, експертите велат дека сегашниот ризик за безбедноста на храната не е акутен.

Холандија е најголемиот производител на јајца во Европа – и еден од најголемите извозници на јајца и производи од јајца во светот.

Поврзани

Најнови вести

Коментари