Според студијата на консултантската куќа „Транспорт интелиџенс“, се проценува дека на Европа и недостасуваат 400.000 возачи на камиони за да ги покрие тековните потреби. 

Само во Велика Британија има недостиг од 76.000 работници.  

Покрај тоа, тоа е пазар кој моментално не може да привлече млади луѓе и покрај потребата од работна сила во Шпанија, каде има 15.000 слободни работни места, пренесува Капитал. 

Родовата нееднаквост во синдикатот е очигледна, покажуваат податоците.  

Од 250.000 возачи на камиони кои работат во Шпанија, само 5.000 се жени, односно само два отсто од жените работат во транспортниот сектор.  

Во Европа податоците не се многу различни. Седум проценти во Италија и пет проценти во Германија се жени зад воланот. 

Пејоративните стереотипи за возачите на камиони, кои вообичаено се користат во општеството, влијаеја на фактот дека сликата проектирана за жена која вози превоз на долги релации е негативно пристрасна. 

Сепак, кризата во транспортот, кој страда од сериозен недостиг на кадри, доведува до исчезнување на овие предрасуди, па шпанските работодавци излезот од кризата го гледаат во поголемото воведување на жените во оваа работа.