Родовата пристрасност и дискриминацијата ги задржуваат жените на работното место со генерации, но новото истражување покажува дека родовата пристрасност едвај ја гребе површината на севкупните критики кои ги засегаат професионалните жени во текот на нивната кариера.

Во една неодамнешна студија во која 913 жени одговориле на голем број прашања, истражувачите откриле 30 заеднички особини и карактеристики на личноста за кои жените велат дека биле користени против нив на работа. Жените во студијата наведоа дополнителни идентитетски фактори за кои сметале дека влијаеле на нивните искуства на работа , како и со какви предрасуди сте наишле на работа.

Резултатот е дека не е важно какви се жените, бидејќи „никогаш не се сосема во право“, изјави Ејми Диел, истражувач во студијата, за CNBC Make It.

На пример, возраста е постојан предизвик за жените лидери: некои велат дека им било кажано дека се премногу млади за да водат, додека други се сметаат за премногу стари. Исто така, постои двоен стандард за полот, како што забележа една жена лекар: „Јас сум средовечна. Мажите на моја возраст се сметаат за зрели лидери, а жените на моја возраст се сметаат за стари“.

Жените кои ја добиваат оваа критика може да ја толкуваат како личен неуспех или како сигнал за потиснување на нивните амбиции за кариера. Овие 30 предрасуди се искористени „против“ жените на работното место.

 1. Акцент
 2. Возраст
 3. Атрактивност
 4. Тежина
 5. Социјален статус
 6. Боја на кожа
 7. Начин на комуникација
 8. Културен идентитет
 9. Диета
 10. Образование
 11. Историја на вработување
 12. Етничка припадност
 13. Усогласеност со полот
 14. Здравје
 15. Интелектуални способности
 16. Брачна состојба
 17. Националност
 18. Занимање
 19. Работно место
 20. Родителски статус
 21. Карактеристики на личноста
 22. Физичка способност
 23. Политички преференци
 24. Бременост
 25. Трка
 26. Религија
 27. Станбена локација
 28. Работно искуство
 29. Сексуална ориентација
 30. Статусот на сениор

Една од главните линии од кои доаѓаат критиките е родителскиот статус и во тоа жените не можат да победат, без разлика дали имаат деца или не. Пристрасноста заснована на раса, етничка припадност, боја и националност се манифестира на многу начини. Имаше дури и двоен стандард во тоа како мажите и жените се третираат врз основа на нивните медицински состојби.

Менаџерите можат да се погрижат да имаат конструктивен фидбек за женските професионалци, кои имаат поголема веројатност да добијат негативни повратни информации од мажите кои се субјективни наместо објективни.