Банката на Силиконската долина, која беше една од клучните за стартапи, се соочи со совршена бура, но има многу други банки со високо ниво на нереализирани хартии од вредност од 31 декември. Банката на Силиконската долина пропадна во петокот, откако цената на акциите на нејзината матична компанија падна за рекордни 60 отсто.

Тргувањето со акциите на СВБ финансиската група беше прекинато рано во петокот, откако акциите повторно потонаа во претпродажното тргување. Министерката за финансии Џенет Јелен рече дека СВБ е една од неколкуте банки кои таа „многу внимателно ги следела“. Реакцијата дојде од неколку аналитичари кои разговараа за ризикот на ликвидност на банката.

Регулаторите во Калифорнија ја затворија банката и го предадоа „потонатиот брод“ на Федералната управа за осигурување на депозити. Signature Bank потоа е затворена од страна на државните регулатори.

Подолу е списокот на 10 банки идентификувани од Маркет воч, а кои покажуваат слични црвени знамиња како оние што ги подигна SVB Financial во текот на четвртиот квартал.

Најновите случувања во индустријата вклучуваат можност за итно кредитирање, што го воспоставија федералните регулатори за да им помогнат на банките да избегнат продажба на хартии од вредност доколку треба да соберат готовина за да ги покријат одливите на депозити. Регулаторите, исто така, рекоа дека сите штедачи во банката на Силиконската долина и пропаднатата Signature Bank од Њујорк ќе имаат пристап до нивните пари – дури и неосигурани депозити.

Уникатен аспект на СВБ беше неговиот повеќедецениски фокус на индустријата за ризичен капитал. Растот на банкарските заеми забави со зголемувањето на каматните стапки. Во меѓувреме, кога ја објави продажбата на обврзниците во вредност од 21 милијарда долари во четвртокот, СВБ рече дека презема акција не само за да го намали ризикот од каматна стапка, туку и затоа што „согорувањето на готовината на клиентите остана покачено и дополнително се зголеми во февруари, што доведе до помали депозити од очекуваното.“

 

banke

 

СВБ процени дека ќе оствари загуба од 1,8 милијарди долари од продажбата на хартии од вредност и соопшти дека ќе собере 2,25 милијарди долари капитал преку две понуди на нови акции и понуда на конвертибилни обврзници. Оваа понуда не е целосна.

Значи, се чини дека ова е пример за тоа што може да тргне наопаку со банка фокусирана на одредена индустрија. Комбинацијата на билансот кој е тежок со хартиите од вредност и релативно малите заеми, во средина со растечка стапка каде што цените на обврзниците паднаа и каде што штедачите специфични за индустријата и самите страдаат од готовински проблеми, доведе до проблеми со ликвидноста.

Банките го користат својот капитал со собирање депозити или позајмување пари, било да позајмуваат пари или за да купуваат хартии од вредност. Тие ја заработуваат разликата помеѓу нивниот просечен принос на заеми и инвестиции и просечните трошоци за средства.