Кока-Кола ХБЦ денеска соопшти дека во првата половина од годината претрпела финансиски удар од 190 милиони евра поради трошоците поврзани со Русија.

Имено, во Русија ја прекина продажбата на Кока Кола по нападот на Москва врз Украина.

Кока Кола ХБЦ, исто така, ја ажурираше својата прогноза за оперативните резултати, сега очекувајќи споредлива оперативна добивка во 2022 година меѓу 740 милиони и 820 милиони евра, поради намаленото присуство во Русија и проблемите со инфлацијата, што е помалку од 831 милион евра што ги објави во 2021 година, пренесува Ројтерс.

Компанијата за безалкохолни пијалоци, која некогаш ја сметаше Русија за еден од нејзините најголеми пазари, очекува да има финансиски трошок од околу 82 милиони евра и во втората половина од годината, како и сите нејзини залихи во Русија, каде што повеќе нема да произведува или продаваат Кока-Кола, се исцрпени, кола или други брендови на компанијата.

ХБЦ, која котира на Лондонската берза, исто така објави пад на нето добивката од 34 отсто на околу 153 милиони евра во шесте месеци заклучно со 1 јули, поради зголемените трошоци и влијанието на високата инфлација.

ХБЦ е една од бројните фабрики на компанијата, одговорна за локалните франшизи за флаширање и продажба на пијалоци произведени од познатиот американски производител.

Компанијата Кока-Кола поседува повеќе од 20 отсто од ХБЦ.