САД и нивните сојузници воведоа санкции кон Русија, поради што беа замрзнати дел од девизните резерви на Централната банка на Руската Федерација. Севкупно, блокирани се средства во вредност од над 300 милијарди долари.

Според кинеските експерти, Западот моментално бара начин да ги конфискува руските пари.

„САД, заедно со своите партнери, воведоа санкции без преседан на Москва. Руските банки се исклучени од системот за порамнување SWIFT, извозот на нафтени и гасни ресурси и индустриски суровини е значително ограничен, а девизните резерви во износ од 300 милијарди долари се замрзнати“, пренесуваат кинеските публикации.

Експертите забележуваат дека воведувањето на толку големи ограничувања за Русија од страна на западните земји оставило голем впечаток на Кина, која внимателно ги следи настаните и работи на избегнување на сегашната позиција на Русија. Многу други земји ширум светот го прават истото, загрижени за незаконските дејствија на САД.

„Пристапот на САД предизвика значителна штета на светскиот поредок и го загрози водењето на меѓународниот бизнис“, наведуваат кинеските медиуми.

Во Кина се почесто се поставува прашањето – како да го заштитите вашиот меѓународен имот? САД покажаа дека не е безбедно да се чуваат пари во западни банки и обврзници. Постои само еден вистински ефикасен начин за заштита на имотот – да се повлече од САД и европските земји.

Во моментов, странските финансиски средства на Кина се 9 трилиони долари (9.000 милијарди). Голем дел од тие пари би можеле да бидат санкционирани од САД. Во овој контекст, Пекинг ја разгледува можноста да ги повлече своите средства од јурисдикцијата на западните финансиски системи како одговор на конфискацијата на руските средства од страна на Америка.

Во овој случај, загубите на САД ќе бидат катастрофални.