Енергетската криза во Европа би можела да продолжи до крајот на 2023 година, бидејќи континентот се бори со силна побарувачка и намалена понуда, влошена од руската војна во Украина, според Energy Aspects Ltd.

– Ова не е приказна за една зима. Русија е потребна за да се балансира пазарот, не само за претстојната зима, туку и потенцијално за студеното време што ќе дојде на крајот на следната година – рече Амрита Сен, главен нафтен аналитичар во консултантска компанија која се занимава со индустријата во интервју за „Блумберг“.

Инвазијата на Русија во Украина го сврте бранот во енергијата, што се почувствува на светските пазари, зголемувајќи ги цените на природниот гас во Европа и поттикнувајќи драстични мерки како што е германската национализација на нејзиниот најголем увозник на гориво.

Се очекува нафтата да забележи дополнителна нестабилност во четвртиот квартал, под влијание на различни фактори, вклучително и загриженоста за можната рецесија и затворањето на Кина поради вирусот Ковид-19, рече Сен.

Нафтата најверојатно ќе се тргува со околу 90 долари на краток рок пред да порасне на околу 120 долари за барел до крајот на оваа година, рече таа. Глобалниот репер на нафтата „брент“ во петокот беше близу 90 долари, при што цените беа речиси 30 отсто пониски од нивниот врв во јуни.

Клучниот развој на пазарот што го гледаат инвеститорите е предложеното ограничување на цените на руската сурова нафта и колку дополнителна нафта од производителите на „OPEC+“ Кина и Индија можат да апсорбираат кога забраната за увоз на Европската унија ќе стапи на сила во декември.

Сен вели дека најголемите потрошувачи во Азија имаат капацитет да преземат дополнителни барели, но потенцијалните банкарски санкции би можеле да го ограничат протокот.

– Очекуваме многу повеќе руска нафта што ќе исплива во Азија, повторно ќе биде означена и на тој начин ќе најде домови. Но, тоа значи дека многу бродови ќе бидат окупирани со големи количини нафта – заклучи таа.