По неколку минути, EMSC ја објави првата проценка на силата. Велат дека подрачјето на Загреб, со епицентар на 10 километри од градот, го потресе земјотрес со јачина од 2,7 степени.

„Се слушна силен татнеж“, е еден од коментарите на читателите. Се слушна татнеж кон Медведница, а потоа се затресе“, пишува друг.

Сеизмолошката служба на Хрватска објави на Твитер дека земјотрес со јачина од 2,9 степени според Рихтеровата скала го потресе подрачјето на Загреб во 10:04 часот.