На пристаништето Плоче во Хрватска, недалеку од Дубровник, запленети се рекордни 500 килограми кокаин, кои биле превезувани во контејнер со банани од Јужна Америка, а бил запленет минатата недела, но полицијата досега не ги објави овие информации.

Никој не го презел кокаинот, па за разлика од претходните случаи, според „Јутарњи лист“ сè уште нема апсења.

Кокаинот бил откриен од царинските службеници при редовен преглед на контејнерот.

За утре во 14 часот  најавени се деталите за оваа акција.

Ова е трета акција во која е пресечен ланецот на шверц на кокаин што со брод од земјите на Јужна Америка, но не се поврзани.

Јутарњи лист наведува дека, покрај полицијата во Дубровник и Одделот за дрога при хрватското Министерство за внатрешни работи, во оваа акција веројатно биле вклучени и некои светски познати агенции за борба против дрога, како што е американската ДЕА, која има и регионална канцеларија во амбасадата на САД во Загреб. покрај Хрватска, го опфаќа целиот регион.