Синоќа во Собранието на Србија заврши состанокот на работната група за меѓупартиски дијалог без медијација на странци.

На тој состанок, претседателот на Србија, Александар Вучиќ, го презентираше извештајот за дијалогот меѓу Белград и Приштина

На состанокот присуствуваше претседателот на „Демократската партија на Србија“ Милош Јовановиќ, претседателот на „Доста е“ Саша Радуловиќ, претседателот на „Двери“ Бошко Обрадовиќ, претставник на „Српската партија на бранителите“ Милица Ѓурѓевиќ Стаменковски, како и заменик претседателот на „Српската радикална партија“ Александар Шешљ“ и претседателот на „Здрава Србија“ Милан Стаматовиќ.

Денес, Вучиќ пред пратениците во Собранието на Србија го претстави извештајот за дијалогот меѓу Белград и Приштина.

Вучиќ, денеска во српскиот парламент рече дека не гледа како би изгледало компромисно решение меѓу Белград и Приштина и дека не ја гледа намерата на другата страна да размисли за компромисно решение и дека кај нив се е сведено на најбрутална кампања против Србија.

На Петтата специјална седница на Националното собрание на Србија, на која тој ги информираше граѓаните и пратениците за преговорите во Брисел рече дека Курти споменал и наводна тужба на Косово против Србија за геноцид.

„Кога му одговорив соодветно, тој ми рече зошто протестираш, па нема никаква врска со тебе, има врска со фактите што се случиле на теренот, како да го цитираше Мило Ѓукановиќ, ги употреби истите зборови“, Истакна Вучиќ.

Претседателот вели дека му рекол на Курти дека нема проблеми и дека треба да покрене тужба, но дека потоа се поставува прашањето што очекуваат од Србија – да плати воена отштета затоа што со поддршка на западните сили дошле до отцепување на српска територија, тоа не го прифаќаме.

Како што вели, тие зборувале за голема човечка катастрофа и тој забележува дека на крајот Србите ја доживеале единствената хумана катастрофа.

„Нема помалку Албанци на Косово и Метохија отколку што имаше во 1999 година, а има околу 120 000 помалку Срби, претеруваме и велиме дека има поголем број“ рече тој.

„Можеме да помогнеме колку што сакате со пари, тие не функционираат, тоа е реален живот, а друго е што чувствуваме, која е нашата духовна сила, што е тоа што го знаеме и што не можеме и не се откажуваме “, вели тој

Наведувајќи дека Курти побарал прогласување мир, претседателот вели дека сè што прави албанската страна е со цел Србија да ја признае независноста на Косово.

„Ако му кажете не, вие сте против мирот, и тие се за мир, и мора да објасните, а зад секоја реченица гледате дека Америка и ЕУ ќе ја принудат Србија да го признае тоа, рече Вучиќ.

Тој додава дека Србија е подготвена да ги заштити слободата, мирот, но не е подготвена да ги прифати понижувањата што некој ги наменил за неа кога зборува за тоа.

„Србија веќе не е земја со покорен менталитет“, заклучи Вучиќ.