Зад необичната реклама на бандерите низ Бјеловар за изгубените прасиња Тимон и Пумба се крие неверојатна приказна.

Имено, тие се сите, но не и обични свињи. Тие побегнале пред околу два месеци од Гргин Конак, која се наоѓа во Доњи Зѓелице во Копривничко-крижевачката жупанија, но во Подравина дошле од подрачјето погодено од земјотресот, пишува МојПортал.

Инаку, Гргин Конак, кај Бјеловар, Ѓурѓевац и Копривница, е седиште на Здружението за заштита на животните, природата и општеството „Гргина арка“ и засолниште за запуштени, малтретирани, ранети и несакани животни.

Сите можни домашни животни живеат хармонично на имотот, а дивите животни исто така се земаат на опоравување и се враќаат во природата по закрепнувањето. Тимон и Пумба до пред два месеци биле на имотот.

Од Здружението кажуваат како свињите исчезнале откако го прошириле имотот.

– Тие се целосно питоми и сигурно не отишле далеку. Тие едноставно излегоа на прошетка. Не познаваат сите во околината, па ако некој ги видел би можел да ги врати, посочува Хрвоје и додава дека се плашат од најлошото затоа што се работи за домашна раса која се одгледува за колење.

– Не ни останува многу надеж, но никогаш не се знае. Постиравме плакати на целото пошироко подрачје, а имавме и дојава дека се гледаат две села подалеку. Но, тука застана барањето, велат во Здружението кое веќе два месеци расте надежта.

Интересот на многу медиуми, велат, може да им помогне во потрагата.

Свињите Тимон и Пумба немале среќен живот. Во Подравина дошле по страшниот земјотрес во Бановина, кога семејната куќа на нивните сопственици се претворила во урнатини, пишува МојПортал.

– Ако се сеќавате на програмата на ТВ од таа кобна 2020 година, станува збор за семејство чиј член загина во земјотресот. Тој остана под урнатините. Жената завршила во болница. Свињите потоа дојдоа кај нас и бевме во контакт со нив, изјави соговорникот на порталот.

Фото: МојПортал