Турските воени дронови забележале грчки десантни бродови кои превезуваат воени возила, донирани од САД, и дека возилата биле распоредени на островите во Егејското Море.

Ова е кршење на меѓународното право, јави денеска Anadolu Agency.

Турски воени дронови летаале над Егејското Море меѓу Лезвос и Самос, а потоа забележале грчки десантни бродови на пат кон тие острови..

Бродовите превезувале 23 воени возила за Лезбос и 18 за Самос, испратени од САД.

Акцијата на Грција на 18 и 21 септември покажува дека Атина продолжува да ги милитаризира островите во близина на Турција и го нарушува нивниот воено неутрален статус, што е неприфатливо, изјавија турски безбедносни извори, се потенцира во написот.