Вучиќ: Војската на Косово е формирана илегално. Ние назад веќе не можеме. Немаме веќе каде

Српскиот претседател Александар Вучиќ откако Приштина ја прогласи т.н. "Војска на Косово" изјави вечерва дека оваа формација не може да влезе во северниот дел на Косово, а ако тоа се случи, Србија ќе има моќ да го заштити својот народ.

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека "т.н. Армија на Косово" е формирана незаконски, илегално.

"Се што прават Албанците е во спротивност со нормите на јавното право и со сопствениот највисок законски акт - Уставот и покажаа, исто како и нивните заштитници и спонзори дека тие не се грижат за почитување на правото и правдата, туку за спроведување на брутална сила врз Србите и напад врз Србија ", рече Вучиќ на прес-конференцијата.

 

Вучиќ рече дека Србија направи големи напори да се зачува мирот и да се постигне компромис, но сега е сосема јасно дека ниту Албанците, ниту нивните спонзори не сакаат мир.
Тој, како косовски спонзори, ги обележа САД, Велика Британија и за војската и Германија.

 

"Нема влез на вооружените сили во северниот дел на Косово и Метохија. Ако ве нападнат, Србија ќе има моќ да ве заштити. Србија нема да се откаже од своето знаме, достоинство и гордост", рече Вучиќ обраќајќи се на на јавноста и на Србите на Косово и Метохија.

Вучиќ рече дека е сосема јасно дека зад се што прави Приштина стојат Велика Британија, САД и за Армијата во Косово - Германија.

"Разочарани сме, но тоа не е ништо ново за нас", рече Вучиќ и додаде дека на Приштина очигледно не и беше доволно што воведе данок од 100 отсто за српските производи.

Вучиќ побара врз основа на кој чин Албанците ја донесоа одлуката за формирање косовска армија.

"Ги прашувам експертите од САД и од други земји да кажат кој е тој акт. Тој не постои. Нивното објаснување е дека Косово е суверена држава и има право", рече Вучиќ, додавајќи дека се што смислиле Албанците е спротивно на Резолуцијата 1244.

Вучиќ рече дека Србија мора да ја почитуваат во светот и додаде дека Србија го заслужи тоа со своето однесување.

"Што, треба да ја дадеме половина од Војводина и Пиротска област и да видиме дали сте задоволни или треба нешто друго да се направи за вас. Сите тие (Албанците) што го направија е спротивно на духот на дијалогот и нивните внатрешни нелегални прописи", рече Вучиќ, додавајќи Србите во Косово - Србија ќе има сила да ги заштити.

Српскиот претседател рече дека одлуката на Албанците да се воспостави "војска" го загрози мирот и безбедноста, како и оние тоа го спонзорираат.

Вучиќ рече дека Србија испратила барање да се одржи седницата на Советот за безбедност на ОН, на која ќе се разговара за проблемот на "армија" на Косово.

"Ние не можеме да се вратиме. Немаме веќе каде. Ние ќе продолжиме да ја штитиме земјата и народот, ние ќе се бориме за мир, но не можеме да го прифатиме и да уживаме со вас во сопственото уништување", заклучи претседателот на Србија.

Поврзани

Најнови вести

Коментари