Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека од ЕУ му било кажано дека Србија мора да биде понизна и поскромна и да не се фали со вакцинацијата и економијата.

Вучиќ за Пинк Телевизија изјави дека европски службеник тоа лично му го кажал за време на вечера.

Одговарајќи на прашањето за извештајот на Европскиот парламент, тој посочи дека Србија е на европскиот пат и дека, што се однесува до извештајот, смешно е да се спомене Телеком.

Тој прашува дали, кога станува збор за Телеком, е спорно да се снимаат серии кои се успешни или дека се бори за своето место на пазарот, што нема да дозволи да исчезне. „Не разбирам што е поентата“, вели тој.

Што се однесува до случајот со Јовањица, кој се споменува во извештајот, тој рече дека првостепените пресуди се донесени и дека очекува наскоро да бидат донесени конечните.

Кога станува збор за Крик и Црта, кои исто така се потенцираат, тој потенцираше дека е важно никој да не им се заканува, никој да не им ги објави адресите, телефонските броеви, да можат да прават што сакаат.

„Мислам најлошо за нив, можам во лице да им кажам колку лаги кажаа, колку се пристрасни. „Но никој не смее да им се заканува“, рече тој.

Вучиќ рече дека тој е претседател на сите граѓани и дека како политички актер има право да одговара на невистини, но дека никогаш нема да дозволи пратеници, и политичари од неговата партија или други да ја загрозуваат нивната безбедност или правото на работа, информација или дезинформација.

„Печатот во Србија е слободен, како што имаме право да одговориме, но тој мора да биде на вистински цивилизиран начин“, нагласи тој.