Претседателот Република Србија, Александар Вучиќ, кој е и претседател на СНС одбил да го прифати едногласниот предлог на сите членови на таа партија и повторно се кандидира како единствен кандидат за претседател на партијата.

Тоа денеска го изјави премиерката и потпретседателката на таа партија Ана Брнабиќ.

Како што наведе таа, по петтото изборно собрание на СНС нашле компромисно решение што значи дека Вучиќ ќе ја води СНС до изборите во април, по што ќе се одржи вонредно собрание на кое претседателот и заменик претседателот на СНС ќе бидат избрани.

„Едногласната одлука на сите членови на СНС, на сите месни и градски комитети беше претседателот Александар Вучиќ да продолжи и да биде единствениот кандидат за претседател на СНС. Александар Вучиќ одби да се кандидира за претседател на СНС, па постигнавме компромисно решение и му го продолжи мандатот за да продолжи да ја води СНС до овие избори, односно да ја поддржува партијата и да и помогне и на овие избори“, рече Брнабиќ.

По изборите што ќе се одржат на 3 април, Српската напредна странка, како што најави Брнабиќ, ќе има вонреден конгрес на кој ќе ги избере и претседателот и заменик-претседателот на партијата.

На денешното собрание, како што рече Брнабиќ, беа усвоени 10 принципи на политичко делување на СНС, Извештајот за работата на СНС, а беа избрани и раководните органи на партијата, односно новиот Главен одбор, новиот Извршен одбор и претседателот на Извршниот одбор Дарко Глишиќ и нови членови на претседателството на партијата.

Нови потпретседатели на СНС, како што рече, се Милош Вучевиќ, Синиша Мали, Владимир Орлиќ, Невена Ѓуриќ, Марко Ѓуриќ, кому му беше замрзнат мандатот поради амбасадорскиот ангажман, Александар Шапиќ и Ана Брнабиќ.

Брнабиќ вели дека денеска биле избрани помалку од 100 членови на претседателството на партијата и дека е особено горда на фактот што голем број нови членови на претседателството се жени.

„Важно е и горд сум што имаме 50-тина комплетно нови членови на Претседателството на СНС, од кои значителен број млади луѓе се во склад со она што го побара од нас претседателот на СНС, Александар Вучиќ, и тоа е да започнеме смена на генерации и да им дадеме поголема шанса на младите, што цело ова време го правевме преку Академијата на млади лидери“, изјави таа.

Во таа смисла, таа посочи дека еден од потпретседателите на партијата е младата Невена Ѓуриќ, на која на предлог на Александар Вучиќ и била дадена целосна доверба, како што вели, да даде се од себе и на крајот со својата храброст да даде пример.