Претседателот на Србија, Александар Вучиќ гостуваше во утринската програма на ТВ Пинк.

По тој повод, Вучиќ објави дека граѓаните кои не се вакцинирале, а се заразиле од корона нема да имаат платено боледување.

Вучиќ изјави дека државата ќе обезбеди дополнителна помош за граѓаните кои биле вакцинирани.

– Синоќа се консултирав со премиерот до доцна и донесовме одлука да ги поддржиме луѓето кои покажаа одговорност. Ќе обезбедиме дополнителна помош за секој што е вакциниран. Помошта од 60 евра оди кај сите, но веруваме дека оние што покажаа одговорност треба да бидат наградени. Секој што е вакциниран или примил барем една доза од вакцината до 31 мај и има над 16 години, ќе добие дополнителни 3.000 динари. Останува помошта од 60 за сите граѓани, за пензионерите дополнителни 50 евра и овие 3.000 динари за секој што е вакциниран – рече Вучиќ.

Со ова сака да ги стимулира оние кои се одговорни прво кон своето, а потоа и кон здравјето на најблиските.

На ваков начин сакаме да дојдеме до колективен имуниитет и да се посветиме на работата – објасни Вучиќ.

Бонус видео: