Тој вели дека претстојната зима ќе биде најтешка во последните 70 години,

„Ќе се бориме со нашата политика колку што можеме. Ние трпиме огромна штета. Не барам од никого благодарност. Убаво ќе беше руската амбасада да беше малку поправедна, но не е важно“, изјави Вучиќ

Тој потенцираше дека се плаши од прекин на странските инвестиции,но и дека нема пристап до ИПА фондовите.

 Српскиот преседател поради кризата со Украина посочи дека претстојната зима четвртина од светот ќе има недостиг од храна.