Претседателот на Србија, Александар Вучиќ изјави дека Албин Курти главно се потпира на силата на големите и помоќни земји од Западот и смета дека тие ќе ја принудат Србија да прифати нешто, но никако да се придржува до потпишаното.

На прашањето на што може да се надева во идните преговори меѓу Белград и Приштина, имајќи ја предвид изјавата на Албин Курти дека за него прашањето за статусот на Косово е завршено во јули 2010 година, кога Србија го покрена прашањето пред Меѓународниот суд на правдата, Вучиќ рече дека не се надева премногу туку дека стравува од идни настани.

„Ако Курти каже дека прашањето за статусот за него е завршено, добро. Благодарен сум му бидејќи и за мене е завршено прашањето за статусот. Конечноста на прашањето за статусот ја базирам на уште еден важен акт, а тоа е Повелбата на ОН и резолуцијата 1244 на ОН, па ако е така, тогаш можам само да кажам дека немам премногу надеж, туку само страв од идните настани“, рече Вучиќ одговарајќи на прашања на новинари во Осло, пренесува Танјуг.

Тој посочи дека на Србите им е доста и додаде дека Албанците мислат дека можат да ги решат проблемите на северот на Косово и Метохија со специјална полиција, но не разбираат дека само го охрабруваат нашиот народ да биде апсолутно против нив и сè порешително против нив.

„Изгледа дека не слушаа внимателно, можеби тоа е добро, можеби кажав премногу“, рече Вучиќ и додаде дека ситуацијата на северот на Косово и Метохија, но и насекаде во покраината, па се до српската луѓето се загрижени, буквално врие. Што се однесува до нас, наше е да бидеме со нашиот народ и да видиме како да им помогнеме, а на што се однесува Курти се повикува на се што му одговара, а никогаш да не се повикува на она што не му се допаѓа, бидејќи за она што не му се допаѓа има само еден коментар, кој е луд и целосно бесмислен и не може да се придржува до потпишаното“, рече Вучиќ.

Заклучоците за сопствената независност и легитимноста на сопствената независност Курти ги изведува од далечното минато.

„И секогаш е така, нема да се вратиме во минатото, а кога ќе се вратиме во минатото, тогаш ќе требаше да ми објасни што правел Слободан Милошевиќ или не знам ни кој. и во никој случај не се придржуваат до она што е потпишано во Брисел и она што треба да го направат исполнување“, рече Вучиќ.

Тоа, како што истакна, ќе треба да се исполни за да се разговара за нешто друго.

Вучиќ рече дека Квинта секогаш ќе ги поддржува Албанците на Косово и Метохија, а поддршката на Германците во ова прашање е најизразена.

„Тоа е нивно дете, ќе го лулаат додека можат и нема голема филозофија и нема големи очекувања од наша страна“, рече Вучиќ.

Тој изјави дека на Србија ќе и биде многу тешко да го издржи притисокот и додаде дека е загрижен за земјата, а не за себе.

„Лично одамна ништо не можам да направам, немам сметки или недвижен имот во странство… Да ме уценувате со било што е бесмислено. Тоа е мојот последен претседателски мандат, единствено што можат да направат е да ја уценуваат Србија и тоа е она што можеме да го очекуваме, но наше е да се бориме и да ја заштитиме нашата земја“, заклучи Вучиќ.