Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, денеска на свеченото отворање на Саемот за земјоделство во Нови Сад изјави дека Унгарија и Србија имаат партнерство видливо по резултати и дела и додаде дека е договорено доколку на Унгарија нешто и недостасува, Србија ќе биди таму, и ако на Србија и недосдтига нешто – тука е Унгарија.

Тој рече дека денеска го прашал унгарскиот премиер Виктор Орбан дали може да складира енергија во Унгарија, бидејќи нема складишта во Србија и дека шефот на унгарската влада, без двоумење, и приказна дека мора да го види својот тим, тој веднаш одговорил: „Нема проблем, решено е“.

Следната недела, вели тој, треба само да се официјализира овој договор.

„Вечерва ќе спијам помирно бидејќи успеавме да решиме еден од 30-те проблеми што ги имаме благодарение на Унгарија“, нагласи Вучиќ.

Тој пренесе дека е договорено доколку нешто и недостига на Унгарија Србија да биде таму, а ако нешто ни недостига првата покана што ќе ја испратиме да биде во Будимпешта.

„Такво партнерство градиме со земјите од Отворениот Балкан. Вучиќ додаде.

Претседателот на Србија му се заблагодари на премиерот на Унгарија, Виктор Орбан, како што рече, искрен пријател на Србија, додавајќи дека резултатите се секогаш подобри од зборовите, без разлика дали се мали или големи, и резултатите од соработката меѓу двајцата земјите се одлични.

-Целиот свет го чека многу тешка зима, а луѓето овде тоа не го гледаат, бидејќи ништо не недостасува и кризата суштински не се чувствува, изјави српскиот претседател Александар Вучиќ на отворањето на Меѓународниот земјоделски саем во Нови сад со унгарскиот премиер Виктор Орбан, кој исто се согласи со оценката за тешка зима, порачувајќи дека двете земји во претстојната криза можат да сметаат една на друга.

-Го прашав премиерот Орбан дали можеме да складираме дел од енергенсите во Унгарија, бидејќи немаме капацитет, а тој за една секунда ми рече дека нема никакви проблеми, рече Вучиќ.

Ако нешто не се промени во конфликтот во источна Европа, речиси четвртина од светот ќе има потреба за основни количини храна, што ќе создаде нови проблеми, предупреди Вучиќ.

-Секогаш кога требаше Орбан се бореше за нас, не се тргаше на страна, туку ја штитеше Србија. Пред неколку дена со Србија во Брисел беше министерот за надворешни работи на Унгарија, се разбира по налог на премиерот Орбан, тие никогаш не се тргаа на страна, туку и помогнаа на Србија, и тоа граѓаните на Србија не смеат да го заборават, рече Вучиќ.

Орбан изјави дека е задоволен што Унгарија и Србија можат да сметаат една на друга во ситуација на галопирачка инфлација во Европа, глад во светот, раст на цените и воениот конфликт во Украина.

-Добрата вест е што, врз основа на претходните разговори, Унгарија може да смета на Србија, а Србија на Унгарија, бидејќи и двете земји се силни во земјоделството и ќе бидат безбедни кога станува збор за гасот и прехранбените производи, рече Орбан.

Орбан: Можеме да сметаме на меѓусебна соработка

„Имаме галопирачка инфлација, пораст на цените, глад и конфликти во Украина, но добрата вест е дека врз основа на разговорите со Вучиќ, можам да кажам дека Унгарија може да смета на Србија, Србија има важни резерви на храна за Унгарија, нашите две земји се безбедни. и кога станува збор за гас.

Нашата економска соработка не беше толку силна како што е денес, очекуваме српски инвеститори во Унгарија, а јас ќе бидам присутен на отворањето на првата етапа на брзата пруга Белград-Будимпешта.

Треба да ги охрабриме сите излагачи овде дека, како што нашите херои беа наши лекари во 2020-2021 година, наши херои оваа година ќе бидат нашите земјоделци, кои треба да се прилагодат на околностите, а од нив зависи дали ќе имаме леб на трпезата.

Унгарија не се согласува со економски неприфатливите мерки донесени во Брисел, кога станува збор за поскапување, не се усвојуваат санкции кон Русија, кои се еднакви на атомска бомба, бидејќи во тој случај нема да можеме да го нахраниме нашиот народ, туку ќе имаме масовни мигранти на границите.

Јас сум човек од село, а во нашето село има закон ако имаш земја треба да ја обработуваш, тоа е закон што не смее да се прекрши, ние од руралните средини знаеме за тој закон“, посочи Виктор Орбан.

Тој ги критикуваше санкциите што ги воведе ЕУ кон Русија.

-Унгарија не се согласува со економски неприфатливите мерки донесени во Брисел, кога станува збор за зголемување на цените, не се усвојуваат санкции кон Русија кои се еднакви на атомска бомба, бидејќи во тој случај нема да можеме да го нахраниме нашиот народ, туку ќе имаме маса на мигранти на границите, порача унгарскиот премиер.

Фото: принтскрин 24вести.ком