На средбата треба да потпишат заедничка декларација за решавање на проблемот со исчезнатите лица на Косово, дознава Нова.рс.

Според порталот Нова.рс, текстот на декларацијата е во добра мера договорен и се чека моментот за нејзино потпишување. Официјалната намера на средбата меѓу Вучиќ и Курти се уште не ѝ е позната на јавноста.

Српската страна очекува да се разговара за проблемот со личните документи и пререгистрацијата на возилата со српски таблички, што за малку ќе доведеше до насилство на Косово. Косовскиот премиер во изјава за медиумите рече дека тоа е завршена работа за властите во Приштина.

Нова.рс пишува дека декларацијата дека Вучиќ и Курти наводно ќе ја потпишат во Брисел ќе го поддржи процесот на пронаоѓање исчезнати лица и решавање на нивните судбини.

Шефот на српската владина комисија за исчезнати лица, Вељко Одаловиќ изјави дека во неколку претходни рунди од дијалогот во Брисел се разговарало за потпишување на декларацијата за исчезнати лица.

„Навистина не знам дали ќе биде потпишано, но реално е блиску. Тоа е всушност изјава на Вучиќ и Курти за целиот процес на потрага по исчезнатите, механизмот и поддршката во тој процес“, изјави Одаловиќ за Нова. .rs.

Во моментов 1.621 лице се водат како исчезнати од територијата на Косово.