Српскиот претседател Александар Вучиќ по средбата со специјалниот претставник на ЕУ за дијалог меѓу Белград и Приштина, Мирослав Лајчак, рече дека Србија е посветена на дијалогот. Вучиќ изјави дека имал добар и смислен разговор со Лајчак.

„Господинот Лајчак ме запозна со најважните работи во Приштина. Србија е посветена на дијалог со Приштина и е подготвена да го продолжи дијалогот во секое време кога ќе биде поканет во Брисел.

Под две години, Србија ги поддржува активностите и намерите на Лајчак да постигне решение преку компромисна политика. Тоа значеше незадоволство за обете страни, но без ултиматум и наметнување решение, Србија учествува во голема мерка во преговорите и разговорите, но во желбата да има разбирање и за нејзините интереси “, рече тој.

„Во согласност со тоа, компромисен договор за секого значи сè, и доволно за секого“, заклучи Вучиќ.

Како што рече, Србија не поставува никакви рокови за дијалог.

„Нашиот заклучок е дека Србија ќе инсистира на целосна имплементација на претходните договори. Тоа исто така значи формирање на Унија на српски општини и сè што не беше исполнето, и тоа беше задолжително“, рече Вучиќ и посочи дека Србија ги исполнила сите свои обврски.

Според него, Лајчак е секогаш добредојден во Србија.

Вучиќ рече дека ако некој мисли дека е можно да постои „некој што ќе ја удри Србија со чекан во главата и рече дека мора да го признаете независно Косово, тоа нема да се случи“.

„Не мора да се колнам, да викам, да се шегувам, доволно е да ти го кажам тоа на сериозен начин“, рече тој.

Тој го поправи Лајчак да не го спомнува дијалогот меѓу Косово и Србија, туку Белград и Приштина, бидејќи, како што забележува, де факто разговорот е таков, и покрај фактот што многу земји-членки на ЕУ ја признаа независноста на Косово.

„Но, сигурен сум дека тоа беше сосема случајно. Ако мислат дека нечие тепање ќе им создаде држава и дека Србија ќе го прифати, се плашам дека тоа е правење сметка без крчмарот“, рече Вучиќ.

Тој рече дека во Приштина, како папагали, го повторувале меѓусебното признавање и дека тоа е американска идеја.

“Лајчак е сведок дека 10 пати ги прекинав албанските претставници во Брисел, скоро на работ на инцидент, поради папагалското повторувањето за меѓусебно признавање.

И тогаш го добив истото во честитките за нашиот ден на државноста од Бајден. Нашата позиција е многу тешка, ќе се соочуваме со сериозен притисок.

“Ние мора да работиме и ќе работиме. Бараме да постигнеме компромисни решенија, но исто така имаме и свои државни и национални интереси што треба да ги заштитиме”, рече тој.