Во обвинителниот акт е предложено продолжување на притворот за 25-годишникот.

Двајцата се обвинети дека гореспоменатите кривични дела ги извршиле на Бадник минатата година пред ресторан во Славонски Брод. Тој ден во периодот од 15 до 15 часот и 30 минути настанала тепачка помеѓу неколку лица, а во неа учествувале и обвинетите млади момчиња.

Кога еден од учесниците во тепачката, кој бил облечен во костим на Дедо Мраз, паднал на земја, 25-годишникот го удрил двапати со нога по главата, нанесувајќи му тешки физички повреди.

27-годишникот е обвинет дека ја удрил жртвата со клоци во левата страна на градниот кош, при што на жртвата ѝ се набиени ребра. Набргу по инцидентот, Министерството за одбрана потврди дека 25-годишникот е нивни вработен и дека веќе имало дисциплинска постапка.

Против него е покрената постапка во хрватската армија, при што тој бил отстранет од служба и му престанал работниот однос. „Вработениот во хрватската армија кој учествуваше на настанот на 24 декември 2022 година е сменет од должност, а сето тоа согласно Законот за служба во вооружените сили на Република Хрватска“, потврдија од Министерството за одбрана, пренесе Данас.хр.