Надлежните повикаа да се вакцинираат сите лица од 12 месеци до 18 години. Маја Ристовиќ, доктор на Инфективната клиника КБЦ, посочува дека е потребно да се провери статусот на вакцинација во здравствените домови, а доколку тоа не е можно да се направи тест за антитела, пренесува Нова.рс.

Ристовиќ предупреди дека морбилите, познати и како мали сипаници, се многу опасни и дека индексот на зарази е речиси 100%, поради што апелира на лична заштита и вакцинација. Малите сипаници можат да бидат опасни и за децата и за возрасните. Таа посочи дека вариолата може да биде опасна за лицата со нарушен имунитет, особено за оние со нарушен клеточен имунитет.

„Тоа се одредени малигни заболувања, а малигните сипаници можат да бидат опасни за жените кои се бремени. За жал, таквите жени можат да го отфрлат плодот“, предупреди Ристовиќ. Една заразена трудница од Смедерево е префрлена на лекување во Белград и нејзината состојба сега е стабилна.

На територијата на Смедерево е прогласена епидемија и во моментов се потврдени 15 случаи на зараза. Тоа се претежно невакцинирани пациенти, нецелосно вакцинирани или нивниот статус на вакцинација е непознат.

„Болеста сипаница се пренесува со директен контакт, односно со секрет од нос, грло и преку капки, директно се пренесува на човек кој е во близина. Затоа овие блиски контакти се секогаш ризични и вака се пренесува болеста “, рече Ристовиќ, додавајќи дека заразеното лице мора да биде во изолација.

За малите сипаници вели дека се многу типични и дека се појавуваат зад ушите, потоа го прекриваат лицето и се спуштаат по трупот, рацете и нозете. Докторката предупредува и дека воспаление на мозокот може да настане како компликација на сипаници, но, како што вели, тоа за среќа е ретко.