Во масовна гробница на дива депонија меѓу Бобота и Пачетин се откриени посмртни останки на десет луѓе.

Министерството за хрватски бранители вчера извести дека се пронајдени останките на пет лица. Според денешните информации, таа бројка порасна на десет, а со оглед на тоа што досега е пребарана третина од сајтовите, не е исклучено оваа бројка да не биде конечна.

Тоа е 151-та масовна гробница досега во Хрватска. Гробницата е пронајдена на 200 метри од патот што ги поврзува двете населби, во близина на шума. Последниве години на локацијата е изградена дива депонија. Местото на масовната гробница денеска го посети и министерот Томо Медвед заедно со членовите на семејството кои се уште трагаат по нивните исчезнати.

https://www.facebook.com/RADIOOSIJEK/posts/6813043225387654

– Луѓето на ова место се нехумано закопани на буниште. Пронаоѓањето на овие тела им дава надеж на сите семејства дека ќе дојдат до вистината за своите најблиски. Најмалку десет семејства ќе имаат каде да одат и да запалат свеќа по идентификацијата.Од семејствата кои овој пат ги бараа нивните исчезнати немаа „среќа“ ќе имаат надеж дека наскоро ќе ги најдат посмртните останки на своите најблиски за да ги закопаат како што треба и да имаат каде да запалат свеќа – изјави Љиљана Алвир за  Večernji List.

Меѓу семејствата била и Марија Шестан, која 30 години го барала својот исчезнат син Томислав, кој бил бранител на Вуковар. Таа рече дека досега минувала низ различни места каде што биле ексхумирани посмртните останки, но и дека нејзиниот син досега не е пронајден.

– Страшно е кога ќе дојдеш на вакво место, ќе ја видиш целата таа кал, дожд, таа јама со остатоци од убиени луѓе. Се надевам дека овој пат ќе имам ајде да речеме среќа да ги најдам посмртните останки на мојот син. Можам само да се молам, а не да барам, да кажат тие што имаат некаква информација за исчезнатите, да им го разнежни срцето за да знаат каде да копаат – изјави Шестан за Вечерњи.