Анализата на примероците на ДНК од скелетните остатоци пронајдени во гробницата откриена во мај потврдила дека Бошњаците закопани таму биле заробени во Сребреница, по што биле убиени од припадници на војската и полицијата на босанските Срби.

Податоците за идентитетот на новооткриените жртви, кои биле потврдени при истрагите во лабораториите на ICMP во Хаг, се доставени до Институтот за исчезнати лица (ИНО) на Босна и Херцеговина.

Гробницата во селото Добро Поље во близина на Калиновик, родното место на командантот на војската на босанските Срби Ратко Младиќ, кој беше осуден за воени злосторства, вклучително и за геноцидот во Сребреница, се првите гробишта со жртви од Сребреница пронајдени од 2016 година.

Гробиштата се на непристапен терен покриен со камења и градежен отпад. Форензичарите утврдиле дека останките на жртвите покажуваат краткотрајни егзекуции.

Според Метју Холидеј, раководител на програмата на ICMP за Западен Балкан, локалитетот Калиновик е невообичаен по тоа што е далеку најоддалечениот од сите досега пронајдени гробници поврзани со геноцидот во Сребреница.

Локацијата е на само неколку километри од селото Годињске Баре кај Трново, каде во средината на јули 1995 година, припадниците на српската паравоена единица „Скорпиони“ застрелале шест бошњачки затвореници од Сребреница, како што е забележано на шокантните снимки прикажани за време на судењето на Слободан Милошевиќ пред Хашкиот трибунал.

Повеќе од 8.000 Бошњаци, главно мажи и момчиња, беа убиени во геноцидот во Сребреница. Се уште се трага по останките на околу илјада жртви.