Седум лица биле незаконски прислушувани во 2021 година, наведува инспекцијата на Националното биро за контрола на специјални разузнавачки средства.

Надлежните државни институции се веќе информирани и треба да се донесе одлука за известување на засегнатите, стои во соопштението на веб-страницата на бирото.

Во 2021 година вкупно 291 лице биле проверени за пријави за незаконско прислушување.

Од нив 141 се поврзани со протестите против владата на Бојко Борисов и главниот обвинител Иван Гешев во летото 2020 година.

За 128 истрагата е завршена, а за останатите продолжува.

Од објавата не е јасно дали меѓу нив се и седумте лица кои биле предмет на незаконска примена на СРС.

Минатата година Бирото примило 142 сигнали од граѓани кои тврделе дека биле на слушање.

Бирото контактирало со 149 лица, а биле разгледани 291 досие, од кои 28 се под истрага.

12 од примените сигнали не се во согласност со внатрешните правила на бирото и нема да бидат проверени.

Пет од пријавите допрва треба да се разгледуваат, стои во извештајот.