Едвард Броз (70), еден од внуците на поранешниот доживотен претседател на СФРЈ, Јосип Броз Тито, беше осуден во отсуство во Високиот суд во Белград на осум месеци затвор за сообраќајна несреќа во 1992 година во Земун во која загинал неговиот пријател Г.П.

Тој е осуден во отсуство затоа што е во бегство од 2008 година и наводно живее во Загреб, додека кривичното дело за кое се товари е „сериозно дело против безбедноста во јавниот сообраќај“

Едвард Броз побегна во Хрватска веднаш по несреќата, но беше уапсен 16 години подоцна на 21 јануари 2008 година на граничниот премин Батровци, кога се обиде да влезе во Србија.

По три дена притвор, тој беше ослободен да се брани од слобода, но му беше одземен пасошот и му беше наредено да се јавува во полиција 15 дена.

Кон крајот на март 2008 година, тој се појави на почетокот на судењето пред Високиот суд во Белград и ја презентираше својата одбрана, но повторно избега.

Тој не се појави на рочиштата во мај, јуни и септември 2008 година, па судот издаде меѓународна потерница за него во октомври истата година.

Овој случај беше суспендиран во Високиот суд во Белград, но судењето во негово отсуство започна на почетокот на минатата година, кое заврши со споменатата пресуда.