Владата на Република Србија на денешната седница ја усвои Регулативата за ограничување на цената на основните прехранбени производи.

Според таа регулатива, цената на сончогледовото масло за јадење не може да надмине 219,99 динари за литар, белиот кристален шеќер 114,99 динари за килограм и брашното од типот Т-400 во износ од 84,7 динари за килограм, соопшти Владата.

Со цел да се спречат поголеми нарушувања и да се зачува животниот стандард на населението, Владата ги ограничи цените на нафтените деривати со изменетата уредба, а имајќи предвид дека се зголемени оперативните трошоци на деловните субјекти кои тргуваат со нафтени деривати, одлучено е да го зголемат износот на маржата што можат да ја наплатат, за што порамномерно да се распредели товарот од кризата на сите учесници на пазарот, се наведува во соопштението.

На седницата беше изменета и Одлуката со која привремено се забранува извоз на еуро дизел EN 590 уште 15 дена, додека Владата на Србија со Одлуката за привремено ограничување на извозот на дрвени пелети овозможи извоз на овој производ. до 31.01.2023 година во рамките на одредена квота која изнесува 24.000 тони.