Владата на Црна Гора усвои информација за постапката на продажба на 28 килограми полу-скапоцен камен опал, запленети во 2012 година во хотелот „Белви“ во Бечиќи, бидејќи нелегално бил внесен во Црна Гора.

Опал е одземен од Роберт Франјек и Антонио Вернон Стреленски, а како што беше најавено во тоа време, откриено е кога двајцата пријавиле во полиција, дека еден од сопствениците на „Белви“, Бранко Чупиќ, нема да им ги врати камењата депонирани во сефот во хотелот.

Во постапката што следела, утврдено е дека опалот бил донесен во Црна Гора надвор од царинските прописи, Франјек, Стреленски и Чупиќ биле казнети со парична казна, а полу-скапоцените камења биле запленети и складирани во сефот на Централната банка, во Подгорица Пишува „Вијести“.

Бидејќи имотот конфискуван како резултат на кривичното дело е државна сопственост, Управата за имот и катастар предложи да се ангажира овластен проценител за скапоцени камења, гемолог, за да се изврши проценката, по што ќе се започне постапка за продажба.

Испитувањето на полускапоцените камења во трезорот на Централната банка во 2014 година утврди дека парчињата опал тежат вкупно 28 килограми и 172 грама, а најголемиот камен тежи 4,4 килограми.

Меѓу опалите, има и 14 полу-обработени фигурини во форма на животни со вкупна тежина од нешто повеќе од еден килограм.

Во изминатите два месеци, Администрацијата за имот контактираше неколку гемолошки институти, од кои добија предлог да покренат постапка за ангажирање на еден од овластените проценувачи што ќе дојде во Црна Гора и ќе изврши увид и проценка на полускапоцените камења.