Вељко Беливук, шеф на криминална група осомничен за неколку брутални ликвидации, дал исказ на суд нагласувајќи го неговиот однос со српскиот претседател Александар Вучиќ и други луѓе од врвот на Српската напредна партија.

Да потсетиме, Беливук е осомничен за пет убиства, тортура и шверц на дрога.

Според Крик.рс, новинарите сега добиле препис од сослушувањето на Беливук во обвинителството на 5 јули. Прво кратко рекол дека не е криминалец туку „водач на навивачи“ и дека не е одговорен за убиствата, киднапирањата и трговијата со дрога, но не сакал да одговори на таквите прашањата на обвинителите.

Одлучив да кажам сè убаво за мојот однос со претседателот на Србија Александар Вучиќ, министерот за полиција, Александар Вулин, братот на Вучиќ, пријателите, кумовите и сите други политичари кои од нас бараа услуги, а сега се прават дека не нè познаваат и ги  мијат нивните раце од нас – му рече Белилук на обвинителот.

Тој ги наведе различните услуги што наводно ги правел за претседателот и неговите луѓе и ги наведе имињата на членовите на СНС што ги сретнал. Тој, наводно, одржувал контакт со претседателот најмногу преку Александар Видојевиќ.

Беливук му соопштил на обвинителот дека е член на Српската напредна партија од 2011 година.

Тој објаснил дека неговото апсење во 2016 година, под сомнение за вмешаност во убиство во центарот на Белград, ги натерало политичарите да ја изгубат контролата над трибината на Партизан.

Тој додаде дека Александар Видојевиќ во 2017 година му рекол дека тој ќе биде неговата врска со претседателот Вучиќ.

– Видојевиќ ми рече дека Вучиќ има големи проблеми на трибината на Партизан, кои се појавија како резултат на моето одење во затвор во 2016 година – рече Белилук.

Беливук престана да му верува на Видојевиќ и се сретнал со кумот на Вучиќ, кој подоцна потврдил дека Видојевиќ е во врска и дека не мора да се состанат со претседателот во живо за да не ја загрозат целата ситуација.

Сепак, средбата со Вучиќ се одржа, како што тврди Беливук, во приватен стан во Звездара. Наводно, обезбедувањето на претседателот чекало пред станот, додека тој разговарал приватно со Беливук и Миjковиќ.

– Имаше разни теми таму и имаше уште неколку состаноци. На првиот состанок, тој ни рече дека нашето гледање ќе биде максимално намалено , што е можно повеќе, за да не го загрозиме него или нас самите поради политичката ситуација – вели Беливук.

Беливук тврди дека на тие состаноци Вучиќ од него барал различни работи.

Една од специфичните услуги што тој ги тврди во својата одбрана е дека тој наводно придонел за неуспех на еден од закажаните протести на таксистите кои протестираа против конкуренцијата за превоз на „КарГо“.

Тој спомена неколку други услуги што неговата група, наводно, ги правела за Вучиќ.

– Му овозможивме нему на членовите на семејството, пријателите  да не пеат, да не креваат пароли, да не доаѓаат „хулигани“ на хомосексуални паради, да се појавуваат на митинзите на СНС за да го направат митингот популарен.

Беливук вели дека тие го искористиле и за заплашување на оние кои протестираат против Вучиќ.

– Тие ги користеа нашите имиња во закани кога имаше контра-митинзи, дека Марко и јас ќе сториме сè за нив доколку се појават, и тоа дефинитивно беше успешно, бидејќи многу од тие митинзи беа откажани и прекинати – вели Беливук.

Вучиќ, наводно, го замолил Беливук да спречи подигање на навредлив транспарент кон ќерката на директорот на фудбалскиот клуб Црвена Звезда, Звездан Терзиќ, што навивачите планирале да го сторат на трибините за време на натпреварот.

Имаше и неколку работи кои, како што тврди Беливук, не можел да ги заврши.