“Навалете! Ваучери за 200.000 луѓе за летен одмор! Годинава дури 15.000 динари!“

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ денеска и се обрати на јавноста во Србија.

Тој најави нова поддршка за околу 200.000 граѓани, кои ќе ги исполнат условите, во форма на ваучери од 15.000 динари за летување во Србија.

“Тоа е ексклузивна вест на која работиме долго време и ќе вложиме многу пари во тоа“, рече Вучиќ во своето обраќање до јавноста во Претседателството на Србија.

Ваучери ќе имаат пензионерите – сите кои оствариле право на пензија во Србија и во странство, невработени, ученици, студенти, невработени пријавени во Националната служба за вработување, корисници на посебни парични надоместоци и привремени надоместоци, право на помош и додаток за нега на лице кое го реализира според законот за социјална заштита и законот за ПИО и сите работници чија плата не надминува 70.000 динари.

„Значи, ова е мерка за голем број луѓе, само за богатите и релативно богатите, ние не ја одобривме оваа мерка“, нагласи Вучиќ.

Тој вели дека ваучери ќе добијат и воените и цивилните воени инвалиди со приходи кои не ја надминуваат сумата од 60.000 динари месечно.

-Потоа, оние кои имаат право на надоместок за семејна инвалидска помош по паднат борец, како и имателите на земјоделска фарма која е запишана во регистарот на фарми, изјави Вучиќ.

„Ние им нудиме на граѓаните да земат ваучер не како досега во износ од 5.000 динари, туку од 15.000 динари. Годинава имавме 100.000 луѓе кои добија 5.000 динари, тоа беше 500 милиони динари, сега за 200.000 луѓе даваме три милијарди динари за по 15.000 динари, само дел од годишниот одмор да го поминат во Србија“, изјави Вучиќ.

Тој рече дека ваучерите за лето ќе функционираат исто како и досега.

„Ова го правиме од две причини, едната е луѓето подобро да ја запознаат Србија, да ја засакаат уште повеќе и парите да останат во нашата земја, но важна причина е ковидот, кој буквално се разгоре во Медитеранот. од Грција, Црна Гора, Франција и многу други земји“, истакна Вучиќ.

Тој додаде дека најбезбедното здравство во Србија е речиси бесплатно за граѓаните.

„Денес ги имаме најдобрите лекови, а за оние кои сакаат четврта вакцина, како што јас секако ќе ја земам, можат да ја примат. Не ги тераме оние што не сакаат, како што никогаш не сме правеле“, посочи Вучиќ. .

Тој нагласи дека парите за ваучери мора да се потрошат до 15 октомври или 1 октомври, како и дека намерата на државата е да ги поттикне летните и раните есенски одмори.

“Ќе најдеме нови пари за зимскиот одмор“, посочи Вучиќ.

Тој напомена дека сега можат да се најдат одлични пансиони за само 3.000 динари, на пример, во источна Србија.

Вучиќ изјави дека пријавувањето за ваучери најверојатно ќе започне во понеделник или вторник и дека очекува голема навалица.

„Можеби ќе бидеме спремни, доколку дојде до толкава брзање, да го прошириме на уште 100.000 луѓе“, рече Вучиќ и ги повика граѓаните дел од одморот да го поминат во Србија и што повеќе време да поминат во земјата.“

Вучиќ рече дека растот на БДП во Србија во првиот квартал бил 4,4 отсто, а блиската проценка за вториот квартал е 4,0 отсто.

Тој додаде дека имаат добро закрепнување на економијата, но дека индустријата мора да постигне поголем раст.

Тој посочи и дека Србија има 14,6 милијарди евра девизни резерви и дека по тоа прашање се многу, многу стабилни и цврсти.

Вучиќ рече дека во јуни тие резерви се зголемени за 700 милиони евра, најмногу по основ на приливи од девизни интервенции.

Како што рече, НБС купила девизи на пазарот, вкупно 345 милиони евра.

„Тоа е добра вест, нашите златни резерви се најголеми, а и покрај кризата само ги зголемивме девизните и златните резерви. Имаме прилив на странски директни инвестиции заклучно со втората деценија на јуни, 1,417 милијарди евра, што е извонредно“, истакна Вучиќ.

-Тоа се уште не е половина година, бидејќи минатата рекордна година имавме 1,75 во првите шест месеци, изјави Вучиќ.

Тој додаде дека тоа е голем успех поради војната во Европа, но дека следната година ќе биде голема и тешка борба за секој инвеститор.

Вучиќ рече дека и Србија успешно ја заврши ревизијата на советодавниот аранжман со ММФ.

Фото: принтскрин 24vesti.com