За проблемите со кои се соочува Србија зборуваше и претседателот на Србија, Александар Вучиќ. „Ризиците се на три нивоа – снабдување со електрична енергија, гас и нафта и нафтени деривати“, рече тој.

Вучиќ посочи и дека светските финансиски проблеми во енергетскиот сектор се проследени со потенцијална финансиска криза, дел поради недостигот на енергија, а дел поради општата несигурност. „Сите ги зголемуваат референтните каматни стапки. Станува поскапо и потешко да се дојде до пари“, беше јасен претседателот. Како што рече, во рамките на секој споменат ризик има и помали – како да се обезбеди ремонт на термоблоковите.

Вториот ризик е ниското ниво на хидрологија бидејќи нема дожд, а третиот е недоволно количество јаглен. „Досега не сме користеле јаглен бидејќи секогаш било полесно да се дотура мазут. Имаме проблем со откоп на јагклен и тоа е вина на нашата држава бидејќи машините не се набавени навреме“, додаде Вучиќ.

Исто така, како што изјави, повеќе нема да можеме да купуваме струја. „Бараме гаранции дека денеска ќе можеме да купиме струја за зимата и тие цени се неверојатно високи“, посочи тој.

Гас

„Што се однесува до гасот – има добри вести, рече тој. Освен договорот што го потпишавме со Гаспром и обезбедивме 62 отсто од нашите потреби, изнајмивме складиште за гас во Унгарија. Нинистерот Синиша Мали таму беше исклучително ангажиран“, посочи Вучиќ.

„Во следните 2 месеци ќе наполниме 150 милиони кубни метри гас во Унгарија. Ќе наполниме и 250 милиони кубни метри во Банатски двор. Во септември ќе имаме 400 милиони кубни метри резерви. Веруваме дека во октомври можеме Имаме над 500, можеби и 600. „Нашата цел е да достигнеме 700 затоа што тогаш можме да кажеме дека сме обезбедиле гас. Два месеци да немаме никакви проблеми“, објасни тој.

Сè ни е на дофат и никој не може да ги реши овие проблеми наместо нас. Тоа чини пари и организација, сите ставки во овој момент се на амса и плативме за се“, додаде Вучиќ.

Нафтата е проблем

„Третиот проблем со нафтата е многу сложен. Две големи компании воопшто не увезуваат дизел и бензин и се беше сведено на НИС и за рафинериите во Панчево со 100 отсто капацитет. Имаме голем проблем затоа што треба да најдеме замена за руската нафта. Бараме складишта, правиме нови магацини, но во голем проблем сме, нафтата ни доаѓа само од Омишаљ во Хрватска“, посочи Вучиќ.

„А за Киркук почнуваат да не уценуваат затоа што производителите не сакаат да соработуваат со НИС бидејќи Русите се мнозински сопственици.“ Сето ова не води до фактот дека треба да обезбедиме огромни пари. Нашиот нов јавен долг е подобар од речиси сите во Европа. Сите во регионот се полоши од нас. „Словенија, Хрватска, Црна Гора и Албанија, Унгарија, Грција, да не зборуваме“, посочи тој. „Германија е во потешка ситуација од нас, но да не се споредуваме со нив“, додаде тој.

Финансии

Според него, имаат стабилни и добри финансии, но фискални ризици постојат, иако сме пресметале дека ќе имаат пари за сето ова. „Сега брзаме да купиме јаглен и незадоволен сум од договорите што ги видов. Не е нормално јагленот да ве чини 75 евра за тон, а транспортот трипати повеќе. Со камионите ќе не чини помалку. Работиме со Кинезите да купиме повеќе од милион тони и така да решиме најголем дел од проблемите со струјата“, рече Вучиќ.

„Во целиот свет, во секоја земја во Европа која е и на системот на Евростат, се гледа само односот на долгот кон она што земјата го создава. Тоа покажува колку е силна земјата. Германците сега имаат 84 отсто нов јавен долг. Ние имавме над 70 проценти и не спиев, жив се јадев… но имавме добри министри и екипа за финансии и затоа ја турнавме стапката да биде 52 проценти, но не можеме да влеземе на пазарот бидејќи парите се многу скапи. “, додаде претседателот на Србија. „Сега треба порано да ги обновиме кредитите за да немаме камата од 7% како што земавме, најниска во Европа“, истакна тој.

Околу храната

„Околу храната – сите основни потреби, шеќерот е тука, но што вреди кога државата е оштетена. На крајот оние што хистерично купиувале резерви ќе го исфрлат од дома тоа што го купиле. Кога ќе ви кажам нешто, така е – кога велам имаме храна – значи имаме доволно“, нагласи претседателот на Србија.

Како што рече, имаме повеќе од доволно масло. „Не купувајте за да го расипете или фрлите“, рече тој. Исто така, брашно имаме колку сакате, вели Вучиќ. „Ние оставаме 70 проценти од родот од новата реколта. Сметаме на лудило на пазарот, да дојде некој од околината и да го собере, но не грижете се. Проблемот е што кога цените на нафтата, гасот и скок на струјата имаат битно влијание на цените на храната“, објасни тој. Имаме храна и ќе имаме доволно“, заклучи тој.

Украинско жито

„Да ви кажам што е проблемот со извозот на жито од Украина. Се работи за тоа кој ќе ги следи бродовите за жито. Дали руски или украински, бидејќи таму има војна, секој сака да си ја заштити позицијата и нема да дозволи непријателски чамци и проблемот таму во суштина е кој ќе го контролира морето“, рече Вучиќ.

На крајот, српскиот претседател најави покачување на пензиите за околу 20%.