За денеска беше  најавена седницата на Комисијата за надворешна политика во Бугарија со единствена точка на дневниот ред – францускиот предлог и билатералниот протокол,откако вчера беше изгласана недоверба на владата на Кирил Петков .

Утринава Георги Свиленски  од бугарската социјалистичка партија изјави дека „БСП нема да поддржи ниту еден предлог за Македонија додека Скопје не ги исполни обврските утврдени во договорот од 2017 година и декларацијата на националното собрание.

Откако денеска втор ден од собраниската седница беше откажана поради немање кворум.„БСП за Бугарија“ постапките на пратеничките групи кои не влегоа во салата ги оцени како саботажа на парламентот.

Нема да поддржиме ниту еден предлог за Македонија,но ова има не значи дека дебатата треба да престане изјави тој.