Денес беше демолирана православна црква, изградена нелегално на приватно земјиште на бошњачко семејство од Коњевиќ поле во близина на Сребреница во источна Босна, што и даде на старицата Фата Орловиќ правна битка по речиси четврт век, пренесува „Кликс“.

Без претходна најава, багерот ја демолирал претходно испразнетата црковна зграда во раните утрински часови, а после тоа, камионите започнале со транспорт на материјалот.

„Конечно, добивме правда и му благодариме на Бога што Нана го доживеа тоа“, рече Мирза Кариќ, член на семејството, објави „Јутарњи лист“.

Уривањето следеше како резултат на одлуката на Европскиот суд за човекови права, кој потврди во 2019 година црквата е изградена незаконски и и нареди на државата БиХ да ја отстрани, пренесува „Кликс“.

Нејзиниот сопруг и 20 членови на нејзиното пошироко семејство беа убиени, а таа беше прогонета заедно со нејзините седум сина. Покрај тоа, Српската православна црква изгради место за богослужба во градината на нивната уништена куќа во 1998 година.

 

По завршувањето на војната, нивниот имот им бил вратен, но црквата останала.