Унгарија ги модернизира своите борбени авиони Грипен

Преговорите за надградба на флотата на унгарските борбени авиони Грипен до ниво на способност MS20 Block 2 се успешно завршени, соопшти СААБ.

СААБ вчера соопшти дека Канцеларијата на комесарот на Владата на Унгарија, која е одговорна за развојот на одбраната, и Шведската агенција за опремување на одбранбениот сектор (ФМВ) успешно ги завршиле тие преговори, пренесува Танго Сикс.

Надградбата на MS20 Block 2, како што е најавено, носи голем број подобрувања.

Во голема мера ги зголемува борбените и комуникациските способности на Грипен, како и проширување на опсегот на оружје што може да се интегрира во авионите.

Можностите на сензорот е подобрена со надградба на радарот до стандардот PS-05 / A Mk 4, што значи дека опсегот на целите за следење во воздухот, како и перформансите, се значително зголемени.

Ваквите подобрувања обезбедуваат подобра способност за откривање мали воздушни цели, подобрена отпорност на пречки и носат растечки потенцијал за понатамошен развој на режимите воздух-воздух и воздух-земја.

Надградбата MS20 Block 2 за унгарскиот Грипен, исто така, ги подобрува комуникациските способности со подобрување на функционалноста на системот за размена на податоци Link 16 и ажурирање на системот за гласовна комуникација до најновиот стандард за безбедна комуникација на НАТО.

Способноста за идентификација на сојузничките авиони, исто така, ќе се подобри со воведување на системот за самоидентификација на НАТО режим 5 (IFF).

Оваа надградба ќе и овозможи на Унгарија да избере од поширок опсег на оружје што ќе одговара на нејзиниот Gripen: инфрацрвена борбена ракета воздух-воздух IRIS-T, модерна бомба управувана со ласер GBU-49 и напредна со долг дострел радарски водена ракета воздух-воздух за воздушна борба надвор од визуелниот опсег од типот Метеор, за која се вели дека е супериорна во однос на другите проектили од иста класа.

Благодарение на модернизацијата на унгарскиот Грипен, значително ќе се зголемат оперативните способности на унгарските воздухопловни сили.

Фото: принтскрин