Српскиот вирусологот Миланко Шеклер по повод новите, поблаги мерки кои ги предлага Кризниот штаб во соседството, вели дека тие ќе овозможат вирусот да остане присутен меѓу популацијата и да почека да дојде есен. Тој за РТС изјави дека поблагите мерки ќе му овозможат на вирусот да го преживее летото, да остане во популацијата и да чека пад.

– Тоа е вистинскиот пат за него, рече Шеклер и додаде: – Да бев коронавирус, би рекол ова е феноменално, фала му на Бога. Вака ќе му овозможиме да преживее, ова е вистинскиот пат, нема друг начин.

Тој уште посочи дека вакцинацијата е скоро завршена, и дека структурата на вакцинираните е многу лоша притоа наведувајќи го примерот на Чиле, каде имаше скоро 47 проценти вакцинирани кога се укинаа речиси сите мерки, а сега има повторно заклучување.