Жупанискиот суд во Вараждин денеска ги осуди на нешто повеќе од девет години затвор четворицата вараждинци кои во мај минатата година до смрт претепаа професор од Економското училиште, објави Индекс.хр.

Хрватскиот портал преенсува дека учениците првично биле обвинети како соучесници во кривичното дело тешко убиство, но во текот на постапката државниот обвинител ја променил правната класификација на делото во дело тешка телесна повреда со смртни последици.

Обвинението на жупаниското државно правобранителство во Вараждин ги товари првообвинетиот Ивор Вујасиновиќ, второобвинетата Асја Дворски, третообвинетиот Иван Дворски и четвртообвинетиот Доминик Жнидариќ дека на 29 мај го убиле 35-годишниот Нино Ченгиќ како одмазда што ги пријавил за прекршување на ковид мерките.

Откако полицајците, на кои не им ја отвориле вратата, си заминале, пријавените веднаш излегле од просториите на здружението, а првообвинетиот Ивор Вујасиновиќ со тупаница во главата го соборил Ченгиќ на земја и продолжил да го удира со неговите раце, стапала и дрвена палка заедно со останатите обвинети.

Асја Дворски е обвинет дека уште најмалку шест пати го удрил Ченгиќ со металната штипка од синџирот за велосипед, што се обидел да го избегне, но обвинетиот продолжил да го удира додека не престанал да се движи. Покрај бројните модринки по главата и телото, Ченгиќ доживеал и крварење на мозокот, а како последица на тоа починал на 30 мај.

Во случајот познат како „Културана“, за смртта на 35-годишниот професор Нино Ченгиќ осудени се Ивор Вујасиновиќ (три години затвор), Асја Горски (две и пол години затвор), Иван Горски (две години затвор) и Доминик Жнидариќ (година и осум месеци затвор).

Во образложението на судот се наведува дека според доказите судот не ценел дека ударите биле смртни.

Судијата утврдил дека Ченгиќ паднал од столчето на кафеана, но врз основа на фактите за неговото однесување по падот, заклучил дека не можел да се здобие со повреда со смртни последици.

Судот смета дека е докажано дека Ченгиќ добил два удари на излезот од Центарот за култура и дека и тој паднал тогаш, но не смета дека е докажано дека овој пад ќе резултирал со смрт. Врз основа на доказите и реконструкцијата, констатирал дека има трета позиција на тревната површина, каде што обвинетите го удриле, но според наодите на судскиот вештак и тогаш не можело да дојде до ваква повреда, изјави Павлиќ.