Србија надмина три милиони дадени дози на вакцини, а наскоро ќе има над 1,8 милиони дадени ревакцинации, рече претседателот на Србија, Алесандар Вучиќ.

– Во понеделникот примивме 211 000 вакцини Фајзер, 50 000 вчера, а утре повеќе руски вакцини. Тоа е од витално значење за нас, но и за регионот, додаде  Вучиќ.

Во однос на ппроизводството на вакцини кое започна вчера со руските Спутник В тој рече дека за 6 месеци се очекува и производство на кинески вакцини.

„Нашиот план е да станеме лидери во производството на вакцини во следните 10 години, а веќе е познато дека следната година ќе има недостиг на вакцини против грип“, истакна Вучиќ.

Тој истакна дека ова станува сè поважно од топовите и тенковите и дека тоа е симбол на силата на една држава.

Тој најави дека утре ќе се одржи важен состанок, на кој ќе се реши сè во врска со вакцините и нивната дистрибуција и производство во Србија, а темата, секако, како што рече, ќе инвестира во „Торлак“.

„Процесот на првото пакување на Спутник В треба да биде готов до 15 мај, првите меѓу 15 и 20 јуни. Верувам дека пред крајот на годината ќе можеме да произведеме или Спутник или Синофарм, и можеби двете. Тогаш ќе им понудиме “наши” вакцини на нашите граѓани, но исто така и на граѓаните од регионот. Бидејќи, не можеме да бидеме здрави ако сите околу нас се болни”, рече Вучиќ по посетата на Торлак Институт