Утре се навршуваат 22 години од убиството на Жељко Ражнатовиќ Аркан. Неколку години пред убиството на Аркан, во Белград, но и во медиумите се шпекулирало дека Ражнатовиќ бил цел и дека му се заканувала потенцијална ликвидација.

Оваа тема била особено актуелна во 1997 година, по 11 април, кога во ресторанот „Мама миа“ бил убиен Радован Стојичиќ Баџа, генерал на српската полиција, началник на Службата за јавна безбедност и заменик министер за внатрешни работи на Србија.

Баја и Аркан биле блиски пријатели, неговата смрт никогаш не била разјаснета.

Веднаш по неговото убиство, на прес-конференција новинарите го прашаа Ражнатовиќ дали е тој следен.

Аркан потоа ладно одговорил:

– Нека биде што ќе биде!

Ражнатовиќ во друга прилика на новинарско прашање дали се плаши одговорил:

– Како и другите луѓе, имам само еден живот. Сум бил во многу незавидни ситуации, но мислам дека тоа е судбина. Човек може да умре на различни начини, но јас не размислувам за тоа и нема да размислувам за тоа.