Врз основа на преброени 86 проценти од гласовите, кандидатот на зелено-левата коалиција „Можемо“ Томислав Томашевиќ (39) е новиот градоначалник на Загреб.

Томашевиќ освои 171.956 гласа, додека 89.244 гласачи гласаа за кандидатот на десното движење Татковина, Мирослав Шкоро.

Во Осиек беа преброени сите гласови и Иван Радиќ убедливо ја доби трката за градоначалник.

Според излезните анкети на агенцијата Ипсос Пулс, во Сплит води кандидатот на партијата Центар, Ивица Пуљак, кој беше изненадување во првиот круг со најмногу гласови.

Пуљак има 59,19 проценти од гласовите, а Вице Михановиќ од Хрватската демократска заедница (ХДЗ) 40,81 проценти од гласовите.

Доколку резултатите останат исти, ХДЗ ќе го загуби Сплит по четиригодишен мандат како актуелен градоначалник на Андро Крстуловиќ Опара.

Според анкетите на јавното мислење, Ријека ќе ја чува Социјалдемократската партија (СДП).

Во вториот круг на избори, кандидатот на партијата и заменик-градоначалник Војко Обернел (СДП), Марко Филиповиќ, води со 57,84 проценти од гласовите.

Кандидатот од групата гласачи Давор Штимац освои 42,16 проценти.

Гласачите во вториот круг на локалните избори одлучија кој ќе ги води најголемите градови во следните четири години, Загреб, Сплит, Риека и Осиек, но и други, како и водачи на окрузи и општини, бидејќи никој од кандидатите во првиот круг успеа пред две недели да освои повеќе од 50 проценти од гласаните гласови.

Двајцата кандидати со најмногу гласови влегоа во вториот круг.