Според неа, проблем во снимката не се навредите, туку говорната визија и начинот на менаџирање.

„Сè има свои граници. Мое е дека не можам да прифатам демократија да се гради врз основа на лаги и да ги разниша темелите на државата и непочитување на основните принципи на републиката“, рече таа.

Според неа, неприфатливо е едно да се кажува на преговори, а друго надвор. Има лаги таму.

„Мојот заклучок е дека тие веќе не можат слепо да бидат прифатени како вистинити ниту внатрешно. Со сета моја симпатија кон вредните луѓе во ПП-ДП, мислам дека тоа е неприфатливо и за нив. Второ, неприфатливо е дури и ако има дали има сомнеж дека Бугарија е параван.Бугарија не е параван.Бугарија е суверена држава.Имаме европски и атлантски партнери и ги ценам, бидејќи знам дека кога ја браниш својата позиција од почеток, со аргументи, со транспарентност , ве почитуваат.Но, одлуките се носат само во Бугарија.Бугарија не може да биде фасада за нечисти мисли, страст за власт и систем кој ги заменува темелите на државноста“, изјави Марија Габриел.

„Неприфатливо е дури и да се зборува за политизација на администрацијата. Невиден пристап кон државниот апарат, кој не може да се обезглави бидејќи државата ќе престане да функционира. Пред само три недели бев на чело на три генерални директорати на Европската комисија , илјадници луѓе во нив, никогаш не сум помислил на такви постапки“, истакна Габриел и додаде дека има не само неприфатливи работи, туку и многу прашања.

Прашања – што значи ала-бала со претседателот? Без јасни одговори и гаранции за придржување кон принципите, не можам да учествувам во ниедна форма. И во оваа фаза гледам дека експертска влада продолжува да има најголема поддршка, но за мене сега е важно да има јасност во однос на некршењето на законот, неполитизирањето на државниот апарат и служби, јасна гаранции за почитување на овластувањата на институциите и почитување на принципите на бугарската држава. Се додека нема одговори и гаранции за почитување на овие принципи, ние ги замрзнуваме преговорите“, нагласи Марија Габриел.

Лидерот на партијата Бојко Борисов изјави дека за време на преговорите со ПП-ДБ никогаш не било поставено прашање за неговиот имунитет. Борисов најави и дека ќе му предложи на Националното собрание „да ги купи истите машини што се во САД, истата марка, што се таму и да ги користи за машинско гласање“.