Пратениците собраа кворум и минути по состанокот започна спор предизвикан од декларации – на „Вазраждане“ и „Продолжуваме со промените – Демократска Бугарија”. Некои од пратениците се собраа околу собраниската трибина, каде Јавор Божанков од ПП и Цончо Ганев од „Вазраждане“ се исплукаа, пренесе Нова Бг.

Претседателот на Народното собрание Росен Жељазков даде десет минути пауза додека не се смири тензијата.

„Таквото однесување е ненормално и погрешно. Јавор Божанков беше сам, а тие беа глутница. Се нафрлија на него, отидов да ги спречам. Дојде Златанов, па другите. Ги боли и ќе продолжи да ги боли за некои работи“, изјави Манол Пејков од „Демократска Бугарија“.

„Пред речиси 3 години во Бугарија започнаа протести во кои учествуваа стотици илјади бугарски граѓани. На протестите се бараа оставки од тогашниот премиер Бојко Борисов и главниот обвинител Иван Гешев. Ние застанавме зад овие демонстрации, како и другите партии, кои тогаш со зборови се бореа против сето ова, а денес преговараат за кабинет со оние кои долги години ги нарекуваа „мафијаши“, изјави Искра Михаилова од „Вазраждане“ од собраниска говорница.

„Мирниот карактер на демонстрациите не спречи стотици да бидат повредени и илјадници луѓе да останат без работа. Целата енергија на протестите беше брутално предадена од оние кои денес со ГЕРБ разговараат за генерален менаџмент и бараат поддршка од ДПС“, додаде Михаилова.

Според неа, од записите што протекоа пред неколку дена, се покажало дека има предавници не само на сопствените гласачи, туку и на државата во целина.

Михаилова побара вториот мандат да му се врати на претседателот. „Ако ја составите оваа апсурдна коалиција на обвинетите само за да ги задоволите вашите претпоставени, бидете сигурни дека веќе следниот ден ќе ги повикаме сите наши избирачи и вашите згрозени избирачи да дојдат овде во Парламентот и, доколку е потребно, внатре во него, затоа што секое лицемерие и секое предавство има своја граница. Ја поминавте границата“, додаде Михаилова.

Јавор Божанков од ПП-ДБ возврати и изјави дека бугарски национален интерес во овој момент е да има влада, а странски интерес е да нема. „Настаните од последните денови се дел од уреден план, а кога „Вазраждане“ зборуваат за надворешна интервенција, ние ги знаеме. Според логиката што сега ја видовме, националните предавници се токму тие“, категоричен е тој.

По говорот на Божанков, пратениците од „Вазраждане“ излегоа на собраниската говорница, а потоа и народните избраници од ПП-ДБ, а страстите се зголемија, со реплики и туркање.