Тајната на Титовата кама со мистична моќ - сечивото со натприродна сила се чува во Белград

Mистичната кама на Тито која се чува во Музејот на Југославија

Претседателот на Индонезија Ахмед Сукарно, му подари на Јосип Броз Тито за време на посетата на Југославија во 1956 година, кама позната како "Крис" со рачки од слонова коска и врежана фигура на божество кој е украсен со рубини.

Камата во обвивка од светло дрво на предниот дел со две златни шарки со врежани цветни мотиви и рубини, не е само еден скапоцен дар, туку се верува дека има мистична моќ.

Пророштво

Оружјето не се кова, добива и мистична моќ

Всушност, неговите творци не само што го ковале оружјето, тие изведувале древни ритуали со кои  на оружјето му се давала мистична моќ. Поради тоа, се смета камата има добри или зли духови.  Според некои легенди, камата можела да се движи наоколу и убива по волја, и се исправува на повик на сопственикот. Ова оружје е симбол на јунаштвото, воена подготвеност, моќ и власт, но како култен симбол, богато украсен крис претставува елеганција и убавина, чест и вреден имот за сопственикот.

Едно од најпознатите народни верувања поврзани со оваа кама се проблемите на познатиот мајстор Мпуа Гандринг и клиентот Кен Арок. Кен Арок бил толку желен да се заврши изработката на камата, и одлучил да го убие мајсторот веднаш штом ќе ја земе, кој во неколку наврати го одложувал планираното завршување на крисот. Додека бил на умирање, мајсторот предвидел дека недовршениот нож ќе убие седум членови на семејството на Кен Арок и него самиот. Пророштвото е исполнето, а потоа недовршената кама исчезнала.

Ковање кама

По некои верувања се смета за сечилото на ножот е речиси живо, или барем под влијание на натприродни сили и тоа на два начина може да се провери. Прво, се прават неколку мали засеци во хартија и по нивната ширина и други фактори може да се утврди дали сечилото е добро или зло.

Исто така, ако сопственикот на камата спиел со сечивото под перница и имал лош сон, тоа е лоша среќа, и треба да се земе во предвид дека истиот нож може да биде за еден човек да биде среќен, но тоа не значи дека ќе биде среќен во рацете на друг сопственик, туку секогаш ќе биде непредвидлив.

Овие ками се сметаат за свети, луѓето веруваат дека имаат магиска моќ, и одржуваат посебни ритуали со цел да се избегне привикување на зла судбина. На пример, кој ќе сонува кама, се верува дека тој ќе умре наскоро, така што во церемониите кои се изведуваат како ритуал пред битка со овие ками, борците секогаш ќе го допрат врвот на ножот до земјата за да го неутрализираат овој ефект.

Инаку, првиот и доживотен претседател на Индонезија, Ахмед Сукарно, кој му го подари на Тито овој нож, е еден од основачите на Движењето на неврзаните. Тој владеел од 1945 до 1966 година и е заслужен за создавањето на независноста на Индонезија и се нарекува "татко на нацијата". Тој е убиен од властите во 1966 година, а лидерот на државниот удар е генерал Сухарто. Интересен детал беше забележан за време првата посета на Сукарно во Југославија.

Тито и Сукарно во Постоинска јама 1960 година

Барал да биде опкружен со пејачки и танчерки во Белград

- Тито даде инструкции кои, во принцип, ги задоволуваат сите желби на високиот гостин. За време на првиот разговор на индонезискиот амбасадор со протоколот, беа соопштени желбите на Сукарно, како што тие се изразија, тој да е "опкружен со пејачки и танчерки." Желбата беше сосема недвосмислена, но за нашите прилики и исклучително невообичаена. Никој не се осмелил ниту да се согласи или да одбие.

Така, прилогот на овој "проблем", сепак, пристигнал на бирото на Тито. Тој, наводно, лично напишал:

"Се согласувам, но само ако пејачките и танчерките се на иста возраст како претседател Сукарно!" Протоколот разбрал. Како резултат на тоа Сукарно е првиот претседател кој не ја користиел за престој палата во Дедиње, туку за него е резервиран и делумно преуреден еден спрат во хотелот "Метропол" - напиша Иван Ивањи, преведувач на Тито за "Новости".

По заминувањето на Сукарно од Југославија во Белград остана мистичната кама која денес се чува во Музејот на Југославија, како дел од колекцијата на подароци - оружје и воена опрема.

Поврзани

Најнови вести

Коментари