Специјалниот суд му го продолжил притворот на бившиот претседател на Косово Хашим Тачи, а одлуката денес ја донел претпретресен судија Николас Гију.

Францускиот судија ја игнорирал гаранцијата на две држави за пуштање на бившиот претседател од притвор.

Во својата одлука, судијата Гију и наложил на одбраната на Тачи да достави аргументи во врска со следната ревизија на притвор до 31 август.

Адвокатот на Хашим Тачи, Грегори Кихо, испратил до Специјалниот суд молба за пуштање на бившиот претседател од притвор, а во поднесувањето навел и детали за понудената гаранција за Тачи.